Je hoort het regelmatig voorbij komen: irritant (kantoor)jargon. We blijken bovendien goed te zijn in het steeds verzinnen van nieuwe jeukwoorden, of we gebruiken woorden die zelfs helemaal niet bestaan (ik noem het woord ‘ofdat’). Ik weet dat sommige mensen muggenzifters als ik hoogst irritant vinden. Lees dan niet verder. Wil je even lekker mee muggenziften? Dit zijn mijn ‘favoriete’ taalirritaties van de laatste tijd.

  • ‘Het gaat om een stukje beleving’

Een stukje beleving, een stukje passie, een stukje betrokkenheid, een stukje gastvrijheid en ga zo maar door. Zet overal een stukje voor en je bent hip. Voor zover ik weet, eet je een stukje taart. Waar het anders wordt gebruikt, toont het vooral gebrek aan een ‘stukje’ creativiteit om een beter woord te kiezen;

  • ‘Mag ik even iets tegen je aanhouden?’

Uuh, nee liever kom je niet in mijn comfortzone. Je mag wel even iets met me bespreken of samen van gedachten wisselen, maar om nu meteen je idee tegen me aan te houden vind ik niet zo nodig;

  • ‘Ik work voor een grote company en no way dat ik daarom nog normaal Netherlands spreek’

Oké, ik snap best dat bedrijven internationaal werken en dat we veel Engelse termen gebruiken. Dat we daardoor nog slechter Nederlands gaan spreken dan de gemiddelde emigrant die al 20 jaar in Australië woont, is wel erg triest. Mijn credo: Engels waar het moet, Nederlands waar het kan. En ja, ook mijn drankje op terras bij de Engelssprekende serveerster, bestel ik gewoon in het Nederlands uit rebellie tegen deze trend;

  • ‘Wij hebben echt een enorm sexy product’

Toen ik opgroeide, hadden we nog massaal het idee dat Brad Pitt sexy was. Ik weet niet wat ik heb gemist dat we tegenwoordig zelfs een tuinhark sexy kunnen vinden;

  • Spelfouten (de bekende d’tjes en t’tjes), of verkeerd gebruikte woorden en uitdrukkingen blijven natuurlijk ook een ergernis. Het is helemaal niet erg als taal niet je sterkste punt is, maar laat je dan controleren of besteed het schrijven van belangrijke teksten (bijvoorbeeld op je website) uit aan een tekstschrijver. Het heeft invloed op je geloofwaardigheid en professionaliteit.

Heb jij ook jeukwoorden of – zinnen waar je je aan ergert of misschien zelf wel eens schuldig aan maakt? Deel ze gerust met mij. Dan kunnen we op z’n minst nog een beetje lachen over het ‘stukje’ verloedering van onze taal.